
Of: de voordelen van open source en Linux
Twee weken geleden werd ik gebeld door de eigenaar van een mkb-bedrijf. Hij wilde met mij even sparren over (de toekomst van) zijn automatisering. Prima natuurlijk!
Hij vertelde mij dat hij vroeger een eigen server in huis had, maar dat ergens in het verleden die server de deur uit is gedaan en sindsdien vrijwel alles ondergebracht wordt in de cloud van een Amerikaans bedrijf. Alleen twee branchespecifieke softwarepakketten had hij nog in huis draaien.
Briefje tikken? In de cloud. Briefje opslaan? In de cloud. Email? In de cloud. Spreadsheetje? In de cloud. Alles in het kantoor nam hij 365 dagen per jaar in abonnementsvorm af bij hetzelfde bedrijf. Hij was helemaal in de wolken.
De verrassing
Die cloud verraste hem onaangenaam met de mededeling dat dat abonnement even flink duurder werd. En toen realiseerde hij zich dat hij wel heel erg afhankelijk was geworden van die cloud en dat ene bedrijf. Die hadden hem in de tang genomen.
Eigenlijk is dit precies het scenario waar ik voor tracht te waarschuwen. Je wilt niet té afhankelijk worden van één partij. Op korte termijn kun je dan als bedrijf helemaal niet snel schakelen. Maar er zijn meer voordelen om je automatisering meer naar je toe te halen en open source oplossingen te gebruiken:
- Volledige controle
Je hebt volledige controle over het systeem en de software die je draait. Je kunt alles aan (laten) passen naar je wensen zonder beperkingen van externe diensten, en je kunt daarvoor terecht bij meerdere partijen.
- Privacy en veiligheid
Je hebt de controle over jouw gegevens en wie er toegang toe heeft. Je bent minder afhankelijk van derde partijen die jouw gegevens kunnen delen, verkopen, of door een lek openbaar maken. Op papier krijg je waarschijnlijk wel vergelijkbare garanties van de cloud, maar hoe weet je dat zeker? Natuurlijk, al je gegevens worden via beveiligde verbindingen verzonden. Maar ergens in de cloud moet er toch iets gedaan worden met jouw gegevens, en dat kan niet zonder die gegevens te ontsleutelen. Wat er precies met jouw gegevens gebeurt kun je nooit zeker weten, want je mag de broncode van je cloudleverancier niet inzien. Wie garandeert je dat een (buitenlandse) overheid geen toegang tot jouw gegevens heeft? Wetten, regels en overheden kunnen veranderen. Ook die, die betrekking hebben op jouw cloudleverancier.
- Kostenbesparing
Op de lange termijn kunnen de kosten van automatisering in huis lager zijn dan het betalen voor abonnementen bij cloudservices of externe partijen.
- Geen vendor lock-in
Je zit niet vast aan de diensten en voorwaarden en tarieven van een externe partij. Je kunt gemakkelijk van technologie of software veranderen zonder dat dit invloed heeft op je complete automatisering. Voorwaarden en tarieven kunnen nu aantrekkelijk lijken, ze kunnen echter net zo gemakkelijk in de toekomst wijzigen. En dan hebben ze je al aan boord. Precies de situatie van die bedrijfseigenaar die mij twee weken geleden belde.
- Flexibiliteit
Je kunt de software, configuraties en instellingen van open source naar wens aanpassen. Dit geeft je de mogelijkheid om precies te doen wat je nodig hebt.
- Betere performance
Voor je eigen server kun je de hardware kiezen die bij jouw behoeften past en kun je de prestaties optimaliseren voor jouw gebruik.
- Eigen back-ups
Je hebt de controle over je eigen back-ups en kunt deze op je eigen manier, met je eigen versleuteling en tijdschema maken. Dit zorgt voor extra zekerheid over jouw gegevens.
- Geen beperkingen van derden
Je bent niet afhankelijk van de beperkingen of beschikbaarheid van je externe leverancier. Als jouw cloudleverancier besluit om onderhoud aan de systemen uit te voeren, heb je dat te accepteren, of het je op dat moment nu uitkomt of niet.
- Mogelijkheid om meerdere diensten te runnen
Je kunt meerdere software en diensten op dezelfde server draaien, zoals e-mail, websites, databases, enz. Dit geeft je de mogelijkheid om een volledige infrastructuur te beheren.
De toekomst
Hoe liep het nu af met de beller waar dit verhaal mee begon? Samen werkten we een plan uit om een stuk minder afhankelijk te worden van zijn huidige leverancier. Dat gaat zeker niet van de een op andere dag. Maar het was hem pijnlijk duidelijk geworden dat alle eieren in hetzelfde mandje geen goed idee is voor zijn bedrijf.
Als basis richten we een NAS op Linux in waarop de bedrijfsgegevens opgeslagen en bewerkt kunnen worden. Backups hiervan worden versleuteld opgeslagen buiten de deur. Briefjes en spreadsheets gaan voortaan gemaakt worden met LibreOffice, een open source programma wat overigens ook de reeds bestaande briefjes en spreadsheets kan openen. Uitwisselen met andere partijen die nog wel in de cloud werken is geen probleem.
De volgende stap is de email van het bedrijf in open source onder Linux te brengen. Uiteraard blijft het mogelijk om emails te versturen en te ontvangen naar en van partijen die niet op open source werken.
De stappen daarna gaan we samen in overleg bepalen. Uiteindelijk zal hij weer in de wolken zijn!